Levensverhaal

‘Als je het verhaal van je leven wil schrijven,
zorg dan dat niemand anders jouw pen vasthoudt.’

Maar wat nu als je door je beperking je verhaal niet of nauwelijks kunt vertellen?
Dan is het misschien toch wel goed als iemand anders de pen op pakt. Zeker als je bedenkt dat er in het leven van mensen met een verstandelijke en communicatieve beperking vaak honderden hulpverleners voorbij komen.
Dat betekent vaak ook dat de ouders de verhaaldragers zijn. Als zij overlijden dan is het betekenisvolle levensverhaal vaak weg. Ons aanbod is er op gericht dat het verhaal toch verder wordt verteld.
Het levensverhaal is een betekenisvol verhaal vanuit het perspectief van de mens mens die zichzelf niet verbaal kan uiten. Als het levensverhaal beschikbaar is, helpt dat om het contact verbeteren. Nu en in de toekomst.
Het traject voor het opstellen van een levensverhaal bestaat uit:

  • Kennismaken, afspraken maken
    Een levensverhaal laten schrijven is een bijzondere aangelegenheid. Dat laat je niet zomaar door iedereen doen. Daarom bellen we eerst uitgebreid of spreken we af voor een kop koffie. Zo weten we om te beginnen of het klikt. Als we allebei enthousiast zijn, stuur ik een voorstel op maat.
  • Afname interview
    kan bij mij in de coachpraktijk in Woerden of bij je thuis. Ik stel op een rustige manier kernachtige vragen en weet uit ervaring dat wij samen de
    rode draden in het verhaal boven water zullen krijgen. Jij bent immers al jarenlang ‘de vertolker, de verteller’ voor de hoofdpersoon in dit levensverhaal. 
  • Schrijven levensverhaal
    En dan ga ik aan het schrijven. Wellicht ontstaan er gaandeweg vragen, waar je nog een e-mail of een telefoontje over krijgt.
  • Correctieronde
    Een spannend moment! De eerste versie van het verhaal is af en je mag het voor het eerst helemaal lezen. Kloppen de feiten? Wil je nog iets aanvullen of toch schrappen? Dat kan en mag allemaal.
  • Aanleveren definitieve versie van het levensverhaal
    Je ontvangt het levensverhaal zowel in PDF als in een Wordversie zodat je het verhaal voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Dit verhaal is ook verkrijgbaar in een bijzonder jasje; het levensportret.

     

 

 

 

 

 

Laat me een vuur maken …

Kom laat me een vuur maken
dat lang genoeg zal branden
voor al jouw verhalen
en alle verhalen daar weer aan voorbij …


Gea Koren
oog voor jouw verhaal en dat van je verwanten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levensportret

Dit levensportret is geschilderd door Sya Kleijer. Zo’n portret is te bestellen als kaft bij het levensverhaal. Je ontvangt naast de digitale versie natuurlijk ook de aquarel.

Dit is het portret van Dick waaraan betekenisvolle elementen uit zijn levensverhaal zijn toegevoegd.

Verhaalfragmenten:

‘Ik ben zo’n beetje m’n hele leven al gek op Lego. Ik maak graag bouwsels met Lego maar dan wel met een voorbeeld of bouwtekening erbij. Op mijn kamer heb ik een hele verzameling staan. Lego City is favoriet. Ik heb er zelfs dekbedovertrekken van. Ook lego boekjes of programma’s over legobouwers op de tv vind ik erg interessant’.

‘Altijd als ik schilderspullen, hijskranen of bouwplaatsen zie, denk ik aan mijn vader. Hij was vroeger schilder en later hoofdopzichter bij Bouw- en Woning Toezicht in Utrecht. Onderweg in de auto keken we altijd uit naar bouwprojecten en volgden we op onze vaste routes de voortgang. De bouw fascineert me nog steeds; gelukkig wordt er  in mijn woonomgeving regelmatig iets verbouwd of gebouwd’.

‘Ik ben ook een echt buitenmens en ik vind het super leuk om te wandelen. Hier kan ik echt van genieten en loop en huppel dan ook graag voorop. We hebben hier ook een prachtige tuin waar ik graag in zit. Als ik dan vogeltjes hoor of zie denk ik vaak aan mijn moeder die was dol op mussen, koolmezen en roodborstjes’

Dick heeft een verstandelijke beperking en autisme. Kan zelf niet zijn verhaal vertellen. Door het vanuit het ik-perspectief te vertellen is het toch sterker zijn eigen verhaal geworden. Vertellen en schrijven vanuit het ‘ik-perspectief’ helpt om zo dichtbij de eigenlijke verteller te blijven.

 

 

 

 

Op verhaal komen

Ben je vader, moeder, broer zus van iemand met een verstandelijke beperking?
Als je een kind of een broer of zus hebt met een verstandelijke beperking heeft dat vaak veel impact op je eigen leven. Alleen daarom al is het ook wel eens goed om stil te staan bij jouw eigen verhaal. 

Bijna iedereen maakt het wel eens mee; een moment in je leven dat je niet weet hoe je verder moet. Je staat soms voor belangrijke beslissingen op persoonlijk of professioneel gebied. Vaak wezenlijke kwesties die om zelfkennis vragen.

Het zijn momenten in je leven dat het niet lekker loopt. Je voelt de behoefte om even op adem te komen. In het Nederlands bestaat daar voor een prachtige uitdrukking: ‘op verhaal komen’. Een zelfonderzoek met de ZelfKennis Methode (ZKM) is geschikt voor (jong) volwassenen, die komen met vragen over hun werk, studie of leven.

Wanneer coaching?

  • als je in een nieuwe rol of functie komt waar andere eisen aan je gesteld worden
  • als je je functioneren wilt verbeteren;
  • als je je functie minder uitdagend vindt dan voorheen;
  • als je je uitgeblust voelt of een burn-out hebt
  • als je een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen

 Wat te versterken?

  • succesvoller functioneren en communiceren
  • beter samenwerken en leidinggeven
  • effectief invloed uitoefenen op je loopbaan
  • de balans tussen werk en privé verbeteren
  • hanteren van stress en werkdruk

 Welke signalen?

  • gebrek aan energie voelen
  • je vaak machteloos voelen
  • zingeving missen
  • gebrek aan waardering voelen

 Wat levert het je op?

  • je leert reflecteren op de wisselwerking tussen jou en je omgeving
  • inzicht in wat je inspireert en energie geeft
  • inzicht in hoe je wezenlijke keuzes heb gemaakt en kunt gaan maken
  • (her)ontdekken van je eigen kracht en mogelijkheden daarvoor
  • meer plezier, zelfvertrouwen en zelfrespect

Het ZKM zelfonderzoek is een afgerond geheel van 10-12 uur begeleiding over 4 sessies in een tijdsbestek van 3 tot 6 weken. Na het zelfonderzoek geven verdiepende gesprekken je meer handvatten om verder te werken met de nieuwe inzichten en om ze een plek te geven in nieuwe situaties. Meestal zijn 3-5 vervolggesprekken hiervoor voldoende.

Uiteraard kun je ook voor een korter coaching traject kiezen rondom een bepaald thema. In een (gratis) kennismakingsgesprek kijken we wat het beste past bij jouw vraag.

 

 

 

 

Ademloos

lees het leven
niet ademloos wit
maar adem elke
bladzijde in

 

 

 

 

 

 

 

De kracht van het zelfverhaal

Je bent zelf een verhaal:
het telt wat je aan jezelf over jezelf vertelt

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe je jouw eigen leven ervaart, ligt ook aan de context waarin je bepalende gebeurtenissen plaatst,
en welke verbanden je legt.
Met andere woorden: welk verhaal ben jij?
En kan je dat verhaal ook veranderen terwijl de feiten hetzelfde blijven? 

 

 

 

 

Talenten in kaart

Als zus van iemand met een verstandelijke beperking heb ik heel wat begeleiders voorbij zien komen. Vaak bespraken mijn moeder en ik op de terugweg naar huis of de nieuwe begeleider die zich net aan ons had voorgesteld ‘het had of het niet had’.

Die overtuiging was op niets anders gebaseerd dan op ervaringskennis en in de loop der jaren alleen maar sterker geworden. Daar zijn inmiddels echter wel een paar inzichten bij gekomen. Bijvoorbeeld het feit dat er eigenlijk maar heel weinig mensen zijn die het echt helemaal hebben. Maar ook dat er heel veel mensen zijn die zelf heel goed weten dat het het niet helemaal hebben en er toch helemaal voor gaan. Gedreven door hun behoefte om bij te dragen aan het leven en welzijn van mijn broer en vele anderen, brengen zij elke dag weer de energie en de moed op om verschil te maken. Ik heb daar ongelofelijk veel respect voor.

In de loop van mijn werkleven en door studies heb ik heel veel bijgeleerd op het vlak van gedragswetenschap en begeleidingskunde. Daardoor heb ik beroepsmatig ook anders en breder leren kijken naar begeleiders. Ik werk ook samen met Peter Vonk. Hij bracht onder meer de zeven onmisbare vermogens én de onderliggende talenten voor de begeleider in kaart. 

Het eerste wat ik dacht toen ik daarover las, was: ‘Had ik dat maar eerder geweten en volgens mij is het niet alleen nuttig voor begeleiders maar ook voor ouders en brussen met zorgtaken’.

Inmiddels bied ik dat talentassessment ook breder aan dan alleen aan professioneel begeleiders. Het is een absolute aanrader voor iedereen die het beste van zichzelf wil geven in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Of je dat nou doet als professional of als bondgenoot.

Aard en Aanleg

Dit assessment brengt ‘Aard en Aanleg’ in beeld en daarmee je natuurlijke neiging tot het gedrag dat in bepaalde situaties gevraagd wordt. Je bent immers zélf je belangrijkste instrument. Best belangrijk dus om je ‘zelf’ ontzettend goed te kennen, te weten waar dat ‘zelf’ van nature toe geneigd is. Zodat je bewust andere gedragskeuzes kunt leren maken en daarmee ook als bondgenoot nog beter kunt worden dan je wellicht al bent. Bovendien helpt het je ook in het contact met belangrijke anderen om jullie heen.

 

 

Contact

Mijn  eigen verhaal

Sierkersstraat 19
3442 GR Woerden
Telefoonnummer: (06)14 111 444
Email: info@korenvisie.nl

KvK Utrecht H30176014

Btw nr:  NL001514105B76
Geregistreerd coach
Lid van de LVSC en de ZKM-vereniging

 

Gea Koren is narratief coach, verhalenvanger en schrijver.

Kennismaken? Bel me gerust om onder het genot van een bakkie koffie (of thee) eens vrijblijvend van gedachten te wisselen.

VOORWAARDEN

Ik werk met heldere voorwaarden zodat we allebei weten waar we aan toe zijn.

Onze algemene voorwaarden.

Lees hier onze privacyverklaring.

De verwerkingsovereenkomst